Bir Kedi Sever
Merhabalar :)
Kedilerimle geçmiş birçok yılın tecrübesini barındıran, kedi bakım rehberi olarak da adlandırabileceğim ve hayvan sahiplenenlerin daha da çoğalması adına oluşturmuş olduğum siteme hoşgeldiniz. Öncelikli amacım, daha çok, sağlık sorunları yaşayan insanlara ulaşmak; çünkü kendim de zorlu bir hastalık dönemi, teşhisi yanlış alanlarda geciken nörolojik bir rahatsızlık geçirdim ve hayvanların hasta insanlara olan etkileri tahmin edilenden çok daha büyük gördüm, bu şirin varlıklarla tanışmamız ne yazık ki bu şekilde oldu ve böylece deneyimleme fırsatı buldum.. Dileğim ise, bu sitenin amacına ulaşması, daha birçok kediye kapı aralaması.. Sizlere iki bölümden oluşan bir yazı ile tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım. Faydalı olması ve okurken hoş bir vakit geçirmeniz dileğiyle..
(Birinci bölüm daha genel bilgiler içermekte olup, bakıma yönelik ayrıntıya ikinci bölümde girilmektedir; ancak ilk olarak şunu söylemek istiyorum, şu ki: Okumaya lütfen yazının sonundaki özet bilgilerle başlayın, çokça ayrıntı olması sadece her şeyi aktarabilmek için, kedi bakımı çok zormuş gibi algılanmamalı, kedi bakımının asla sıkılacak bir yük, ağır bir durumu yok bilmenizi isterim.)
Not: 5 Nisan 2017 de katıldığım bir youtube kanalım var, lisede vs. genelde okumayı daha doğrusu ilgimi çeken şeyleri araştırmayı seven biriydim, bu yüzden olmalı, özet videoların olduğu çok yönlü bir kanal oldu, isterseniz ona da göz atabilirsiniz.(Kendi özel çalışmalarıma rağmen, her hafta sonu düzenli olarak ilgilenmeye çalıştım, birkaç ayda şekillendi; ama emek verilmiş, bildiklerim üzerine seçme videolarla oluşturduğum bir kanaldır, faydalı olması adına yayılmasını dilerim, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.) İyi okumalar..
(
1.BÖLÜM
KEDİLER
❤ Öncelikle, bilmelisiniz ki bir kediye daha umut olabilirsiniz ve kedisever olmak bir ayrıcalıktır çünkü bir hayvanı severseniz o da ömür boyu sizi sevecek, kokunuzu asla unutmayacak, size minnettar kalacaktır, hayvanlar gerçekten severseniz vefanın simgeleri olurlar.. Başlıyoruz :)
Kediler tahmin edemeyeceğiniz kadar insancıl özel hayvanlardır, birlikte yaşarsanız çok net göreceksiniz, daha önce niye almadım ki diyeceksiniz, islam dinince köpekler gibi necis sayılmazlar, evde bakılabilirler.
(Okuduğum her şeyde tek gördüğüm, İslam her konuda olduğu gibi mükemmel, tüm hayvanlara eşit şekilde büyük bir değer veren yüce bir din, ölen kuşu için bir çocuğu taziyeye giden bir Peygamber'e sahip. Ancak köpekler tuvalet noktasında ve sürekli yalanıp kendini temizleme noktasında kediler gibi olmadığından (necasetten taharet) evde bakılması ibadet için uygun görülmüyor, bu yüzden ancak bahçemizde ya da evimizden ayrı bir bölümde bakılabilir izni veriliyor.)
Ancak kediler için hadislerde, kediler temizdir ve aile fertlerinden bir ferttir denilerek evde bakılabilirliği desteklenmiştir.
Sevginizi göstermeniz yeterli, çok akıllı hayvanlardır, sahiplerini tanır hiçbir zarar vermezler. Sanki ağzınızın gözünüzün yerini bilirler, tırnaklarını patilerinden çok nadir çıkarırlar, sadece ortama alışırken ya da tırnak törpülemek amaçlı tırnak çıkarımı yapabilirler, o da halıları taramak hasırlara sürtünmekten ibarettir, günlük esnemek gerilmek, pati aralarını yalamak için de yaparlar yani kendi kişisel ihtiyaçları için yaparlar, sahibine size zarar vermemeleri gerektiğini bilirler. Ki kedilerin tırnakları plastik gibidir, korkulacak bir tarafı yoktur, size yanlışlıkla temas etse bile en fazla plastikle eliniz çizilmiş kadar bir acı hissedersiniz.
Onlarla rahatlıkla aynı odada uyuyabilirsiniz. Zaten sürekli uyurlar, ömürlerinin üçte ikisi uykuda geçer. Motor gibi horlama benzeri bir ses çıkartırlar, tedirgin olmayınız bu ses huzur bulduklarının en temel göstergesidir, muhtemel onu okşadınız, ona yaklaştınız ya da onu kucağınıza aldınız.
Mutluluk belirtilerinden biri de kedinizin sürekli kuyruğu havada gezmesidir. Kedilerin mutluluk belirtisi çoktur. Yön tayini, karanlıkta bir yere çarpmalarını önleyen çevre algısı ve dengelerini sağlayan bıyıkları mutlu iken gergin değildir. Kediniz size karnını gösteriyorsa kendini güvende hissediyordur ve keyfi yerindedir. Kuyruğunu bacaklarınıza doluyorsa aynı şekilde çok mutludur. Gözlerini hafif hafif yumuyorsa hem sakin hem de keyiflidir. Bu durum yorgunluk belirtisi olsa da, yorgunluğuna rağmen sizinle olduğu için mutludur. Halı üzerinde patilerini açmış bir şekilde yan yatıyorsa, sizden onu sevmenizi bekliyordur, gevşemiştir, mutludur. Evde bulunan mobilyalara kafasını sürtüyorsa bu mobilyaları ve evi sahiplendiğini gösterir. Bu durum da kedinizin mutlu olduğunu belirttiği davranışlardan bir tanesidir.
Bir kediyi kızdırmanız için özel bir çaba harcamanız, kasten eziyet etmeniz gerekir, yani kediler kolay kolay kimseye zarar vermezler. Sadece size alışana kadar, henüz tanımadıkları, tam güven duymadıkları için kendilerini pek elletmek istemez ufak patiler atabilirler, seyrek seten dişleriyle ısırır gibi yapıp korkutmak ister, ısırmazlar vs. ama bu durumlar kokunuza alıştıktan sonra hemen geçer.
Kediler tüylerinin rengine göre farklılık gösterir. Örneğin; sarı kediler en oyuncu ve en cana yakın kedilerdir, beyaz kedilerin daha asil tavırları vardır, 3 renkli kediler daima dişi olurlar, genelde tüylerinde siyahlık, karamellik olan ve ağzının içinde benekler bulunan (damağı lekeli) kedilerin Müezza’nın soyundan geldiği söylenir, özel kedilerdir …
Kedilerin cinsiyetlerine göre de özellikleri değişir
Mesela güzel kediler genelde erkek kedilerdir gözleri iri, kafaları büyüktür minyatür bir kaplan gibi asil bir şekilde dururlar, dişi kedilerin ise gözleri daha ufak, kafaları küçüktür ancak dişi kedilerin de bir avantajı vardır tuvaletleri erkek kediler kadar kokmaz ve aynı zamanda dişi kedilerin yapıları iri değil daha narin, kibar görünümlüdür. Çok küçük olmadıktan sonra cinsiyetlerini kolayca anlayabilirsiniz, üreme organları insanlarınkine benzer. Dişi kediler genelde daha cana yakın olurlar. (Özellikle hamilelik zamanı)
Oyuncu kedi almanız size daha eğlenceli gelebilir lazer, ip, top, toka, silgi, kalem, küçük bonbon şekerler, özellikle catnipli oyuncak fare ve balıklarla oynamaya bayılırlar oradan oraya çocuk gibi hoplar, zıplarlar eve neşe gelir. Anne babanız da hayvan sever insanlarsa bu hokkabazlara kayıtsız kalamaz, hatta bir süre sonra torun sever gibi sevmeye başlarlar. (Genç kedilerin %90 ı oyuncudur, yaşlanmış kediler genellikle oyunu bırakırlar.)
Bilmeyen insanlar her kediyi huy olarak birbirinin aynısı zanneder ancak her kedinin kendine has huyları vardır. Ben her baktığım kedide farklı bir özellik keşfediyorum. Mesela;
Kimisi çok konuşkan olur, her ismini söylediğinizde size karşılık verir, kimi ise ummadığınız anda kucağınıza gelip oturabilir (ya da hopla dersiniz alıştırırsanız kucağınıza hoplarlar), beni sev derler sürünürler. Kimisi bacaklarınız arasında 8 çizebillir. Bazısı sırtınıza çıkmayı sevebilir yani omzunuzda kuş gibi sizinle gezer. Karnınızda kolunuzda bacağınızda, ayak ucunuzda yatmayı seviyor da olabilir. Bazısı ise eliniz yerine ayağınızla masaj yapmanızdan mutlu olur. Diğer bir kısmı yüksek yerleri sever, siz farkında olmadan vitrininizin, kütüphanenizin hatta buzdolabınızın tepesine çıkar, göz göze geldiğinizde bir şok yaşarsınız ama o size boncuk boncuk bakar ☺. Yine bazısı buzdolabı canavarıdır, siz uyanır uyanmaz ya da siz eve gelir gelmez buzdolabının önünde hazır ola geçer. Kimisi ise kalorifer kuşudur, sıcağa bayılır, sürekli kalorifer üzerinde yatar… Bir zamanlar, suyu kabından içmeyip lavabo musluğundan içmekte ısrar eden, musluk başında bekleyen aç musluğu içeyim diye her defasında gözümün içine bakan bir kedi dahi beslemiş bir insan olarak söyleyebilirim ki kediler sizi her türlü şaşırtabilecek kabiliyette varlıklar yani bu yazdıklarıma mutlaka birçok özellik daha ekleyeceklerdir.
(Günlük kısa alıştırmalarla tüm istediğiniz hareketleri öğretebilirsiniz, bununla ilgili netten bir kitap almıştım ama pek deneme fırsatım olmadı, merak ederseniz bakabilirsiniz- Pratik Kedi Bakımı ve Eğitimi Kitabı, ayrıca catnip adındaki özel bir tohumla da istediğiniz ortamlara alışmasını sağlayabilirsiniz.)
Bence başlangıç olarak en temel şu 2 komutu öğretmeniz yeterli (ismini söyleyerek gel komutu, şışt sesi ile durdurma, yapma deme komutu)
İsimleriyle çağırabilirsiniz isimlerini sürekli tekrarlayın, en fazla 2 ayda öğrenirler her ismini söylediğinizde yanınıza gelirler ya da miyavlarlar (Evde bulmanız kolay olur). Sizin sesinizi de böylelikle algılamış olurlar sesinizi duyar duymaz kapıya koşar sizi karşılarlar.
Dışarıdaki sahipsiz bir kedinin yaşını tahmin etmek için dişlerine bakabilirsiniz. (Genç kediler süt beyaz taze dişlere sahiptir, yaşlı kedilerinse daha sarı ve tortulu dişleri vardır.)
Kediniz varken evinize böcek haşere giremez ancak ona kuru mama haricinde bir yiyecek koyarsanız açıkta çok bekletmemeli düzenli bir şekilde koyduğunuz tabakları değiştirmelisiniz.
Kediniz size çok alıştı ise kendisi uyanıkken uyumanızı istemeyebilir, yalayarak sizi uyandırmaya çalışır.
Unutmadan kediler evde ordan oraya sürekli koştuklarında ya da boşluğa boş boş baktıklarında felak nas okuyun, onların da bebekler gibi cinleri görebildiği belirtiliyor, cinler onlarla da bazen uğraşıyorlar, kedilerin çoğu oyuncudur tabii ki oyun da yapıyor olabilir ama yan yan koşuyor, telaşlı korkulu hareket ediyorlarsa bundandır.
Kediler size özel bebeklerdir (Bazıları uyurken bebek gibi dillerini dahi çıkarır.), bebekten tek farkı ihtiyaçlarını kendi görür, yanlış bilinir, çok hisli ve sâdık hayvanlardır.
Kendilerine özel hareketler yaparak esner ve gerinirler. (Kedi hareketi, pilatesi deneyenler bilir.)
Kış aylarında kediniz sizin bir sobanız olacak ona sarılıp uyuyabilirsiniz.
Bu arada kediler çok kıvrak hayvanlardır küçük çocuklarınız varsa üzerine oturur ya da hoplar öldürür diye korkmanıza gerek yoktur (bebek kedi ise dikkat edelim) .
Eskiden kedilerin renkleri göremediği, nesneleri tek renk algıladığı (gri olarak) söyleniyordu şimdi ise son çalışmalarla belli renkleri tam olmasa bile ayırt edebildikleri ileri sürülmektedir. Ama benim gördüğüm net bir gerçek var ki geceleri de gündüz gibi net görüyorlar, mesela karanlıkta bilye takibi yapabiliyorlar.
Burunları genelde ıslaktır, bu daha iyi koku almalarını sağlar. Koku reseptörleri son derece gelişmiştir, bir yemeğin kokusunu 40 kapı ardından aldıkları söylenir..
Kulakları da çok hassastır, hatta annemin söylediğine göre dışarıdan geldiğim zamanlar ben daha kapıya yaklaşmadan ayak seslerimi duyuyor kedim kapıya gidiyormuş.
Çok temiz hayvanlardır, çoğu vakitlerini kendilerini yalayıp temizlemekle geçirirler, tükürükleri sürekli yenilenen, mikrop kırıcı ve yaraları iyileştirici özelliğe sahiptir.
Uyumaya hazırlık olarak patileriyle battaniyesine sanki yoğurur gibi hareketler yapabilirler ve uyumadan önce tümel bir temizlik yapar tüm kıllarını yalarlar, uzun bir yalanmanın sonunda uyurlar. Onları bu esnada sevmeyelim çünkü bazıları uyurken üzerlerinde insan kokusu istemez, tekrar tüm kıllarını yalamaya çalışırlar, yok yere yorulmasınlar.
Kediniz sizin ayak ucunuzda yatacaksa, uyumadan önce, hareket eden ayaklarınızı battaniyenin altında olduğu için fare vs zannedecek ve yakalamaya çalışacak bilginiz olsun, onlar her yerde oyuncu…
Kediler de rüya görüyor ve rüya esnasında bir hayvanı yakalamayla uğraşıyor gibi sesler çıkarabiliyorlar.
Onları tüyleri olduğu için full korunaklı sanmayın onların da üşüdüğü zamanlar oluyor, sürekli yalandıklarından tüylerini havalandırıyorlar, böylece üşüyüp büzütebiliyorlar ama soğuk aylarda bir battaniye örtmeye koyun hemen kendilerini salıp rahatlıyorlar çünkü kedilerin büyük bir kısmı sıcağı seviyor.
Kediler hareket eden şeyleri severler %90 ının oyuncu olmasının sebebi de budur.
Kedilerin stresi önlediği ve kalp rahatsızlıkları riskini azalttığı kanıtlanmıştır.
Kediler genelde güneş vuran yerleri severler oralarda uyur, yuvarlanırlar.
Bir dişi kedi birçok erkek kediden hamile kalabilir. Aynı anda çeşitli yavrular doğurabilir. Kediler 2 aylık hamilelik süresi geçirirler.
Kediler ortalama 15 yıl yaşar ancak iyi bakılmış bir kedi 20 li yaşlarına kadar da yaşayabilir. Peki kedilerin yaşları insanlarda hangi yaşlara tekâbül eder?
Eşitlik şöyledir:
kedi yaşı - insan yaşı
1-15
2-20
3-25
4-30
5-35
6-40
7-45
8-49
9-53
10-58
11-63
12-68
13-73
14-78
Genelde ne yazık ki bu aralıkta vefat ederler, bu sebeple 14-15 yaş kritik ve aynı dönem gibi görülür ya da eşik atlanmış gibi bildirilir; ancak normal, doğru bir yaşam sürdürülmüş kediler için yaş kavramı yoktur, bu şekilde çok ileri yaşlara kadar yaşayabilmiş kediler de çoğunluktadır. Bu karşılıkları seçmemdeki sebep sadece bu bilgi oldu, genelleme yapan aynı sayıyla devam etmeyen yaş grafiklerine de bakabilirsiniz, aşağı yukarı aynıdır; çünkü bu sayılar zaten insan yaşlarıyla kıyaslamalar, tahmini karşılaştırmalardır.
15-78
16-82
17-86
18-90
19-94
20-98
21-102
22-106
23-110
24-114
25-118
26-122
27-126
28-130
29-134
30-138
2.BÖLÜM
KEDİ SAHİPLENMEK İSTİYORUM BİLMEM GEREKENLER
Kedi bakımı konusunda deneyimsizseniz yani ilk defa kedi bakacaksanız yavru kedi almayın çünkü başlangıç için sizi zorlayabilir, etrafta küçük kakalar görebilirsiniz (tuvalet eğitimi); ama ben hallederim öğretirim derseniz gerçekten en güzeli kedinizi küçükten alıp büyümesini izlemek oluyor. Kediler kuma tuvaletlerini yapmaya doğuştan yatkındır, bir huzursuzluğu olmadıktan sonra asla kumundan başka yere yapmaz ancak yavru kediler yine de ilk gösterimlere ihtiyaç duyabiliyor, 4-5 aylıkken annesinden ayrılmış ancak annesinden tuvalet nasıl yapılır henüz öğrenememiş bir kedi alırsanız onu kendi boyutlarına göre olan kum kabına siz götürüp koymalı, zaten içlerinde olan kuma yapma güdüsünü harekete geçirmelisiniz. Bu arada küçük bir dipnot kedinizi küçük yaştan alırsanız size daha çok bağlanır ve yönlendirmeniz, istediğiniz alışkanlıkları kazandırmanız daha kolay olur.
Kedilerde anne baba kardeş kavramı yoktur (Belirli bir yaşa geldikten sonra anne yavrularını zaten bırakıyor ve ilgilenmiyor, anne, baba çocuklarıyla ya da kardeşler birbirleriyle ilişkiye girebiliyor vs.) yani ailesinden ayırıyorum gibi düşünüp üzülmeyin ama siz yine de yavru kedi almaya karar verirseniz en erken 4 aylık ve sonrası kedileri sahiplenin, annesini emmesine izin verin.
Farklılık yapıp kedinizi sokaktan alırsanız (alabilirseniz ☺) eve gelince yıkarsınız. (Tüyleri arasında bit var mı bakalım ve bir an önce veterinere götürelim.)
Önceden bakılmış eğitimli ırk bir kedi almak isterseniz PET ARKADAŞ ya da PETLEBİ sitelerinden araştırabilirsiniz bu siteler ücretsiz tam amacında ve özel cins kediler de bulunmakta.
KEDİ SAHİPLENEBİLECEĞİNİZ SİTELER (ÇOĞU ÜCRETSİZ)
Sitelerin hepsini toparlamaya çalıştım ancak öncelikle şunu söylemeliyim, bu siteler milyon üyeye sahip büyük, satış para amacı gütmeyen ÜCRETSİZ siteler ancak her konuda olduğu gibi hayvanlar üzerinden de dolandırıcılık yapmaya çalışan şahsiyetsiz insanlar ne yazık ki var, bu sitelere üye insanları kandırmaya çalışıyorlar ve siteler de birçok önlem alıyor; ama yine de siz siz olun kediyi canlı taşımacılıkla göndereceğim, diğer kedime mama alacağım vs. gibi bahanelerle önceden para yatırmanızı isteyen kişilere asla güvenmeyin ve hemen siteye şikayette bulunun. Sahiplenmek istediğiniz ilana dikkatli bir şekilde bakın, sahiplendirilecek kediye dair fotoğraf sahte olabilir ya da açıklama yazısında tutarsızlıklar olabilir, mesela benim farkettiğim bir tanesi 3 aylık bir kediye kısırlaştırılmış yazmaları olmuştu ve kedi normalde çok pahalıya satılan ücretsiz verilmesi tuhaf olan bir kediydi..
(Bu tür olaylar nadiren gerçekleşiyor çünkü bu siteler güzel gönüllü insanların sadece hayvanlar yuva bulsun diye çabaladıkları yerler ve siteler sahtekarlıkları en kısa zamanda farkedip ilanı hemen kaldırıyorlar ancak siz yinede dikkatli olun.)
Ücretli yazan sitelerde de bu durum geçerli, lütfen kedinizi gidip almadan para havalesi yapmayın.
Hiç bunlar olmasa bile kedinizi elden almaya gideceksiniz, her ihtimale karşı tek başınıza gitmeyin ya da kediyi verecek kişinin verdiği adresi ailenize, yakınlarınıza bildirin.
Petlebi
Petarkadaş
Sahibinden
Evcilinfo
Sahibimolurmusun
Hepsievcil
Minikpati
Mihav
Hayvanilanları
Hayvansever gazetesi
İlanyolla
Evcilara
Elookat
Kedisahiplendirme Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest…
Pisipisievi
Alalım satalım
İlankedisi
Kedipet
Kedisahiplendirme
Petcim
Patilen
Elliescats
Elityavru
Kediblog
Petdostu
Exotic shorthair
Dogcev
…
NOT: Lütfen HAYTAP’ın sitesine de bakın, faaliyetlerine destek verin, dışarıda daha birçok hayvanın yaşam mücadelesi verdiğini unutmayın.
Son bir not:
Bazı kedilerde nadiren hiperaktivite bozukluğu oluyor ya da bazı mamalar yapabiliyor ve bu kediler hareketli hallerinden dolayı, evcil hayvanlar gibi olmuyor, belki bahçeli bir ev onlar için daha uygun, elverişli oluyor... Aslında kedi sahiplenme konusunda önemli bir nokta da budur. Kedi sahiplenecekseniz uysal mı yoksa çok hareketli bir kedi mi, hırçın mı ya da size uygun mu sahibine sormalısınız, yerinde hiç duramayan kediler de var bilmelisiniz ve aldıktan sonra (evde başka bir kediniz varsa) deneme zamanı istemelisiniz.
Bu aslında önemli bir not çünkü kedileri peluş oyuncak gibi alıp bu nedenlerle kolayca sokağa atan ya da kısa sürede de olsa alıştığı ortamdan koparan insanlar var, eviniz, önceki hayvanınız ya da sağlığınız bu duruma o an uygun değilse bir canlının hayatıyla oynamamalısınız, her durumu düşünmelisiniz.
BAZI SEVDİĞİM KEDİ IRKLARI (GENELLİKLE ÜCRETLİ)
Doll face white persian kitten
Chinchilla kitten
Turkish cats (Van ve Ankara kedisi yavruları)
White or Silver british shorthair kitten
White scottish fold kitten
…
İLK TANIŞMA
Kedinizi aldınız ve eve getirdiniz, ilk olarak gözlemleyecekleriniz şunlar olacak, öncelikle sizi tanımadığı için korkacak, masa bilimum eşyaların altına saklanacak, bir süre sonra biraz sakinleyip evinizi tanımaya çalışacak bu yüzden tüm odaları kolaçan edecek, biraz hırlarsa korkmayalım bir kedi sahibine en az 2 gün en fazla 1 haftada alışabilir, ne yaparsa yapsın sürekli sevelim okşayalım, mümkünse kucağımıza bastıralım, ilk zamanlar elimizden yedirelim…
VETERİNERLİKTEN SAĞLIK KARNESİ ÇIKARTMA
Kedinizin ilk aşılarını ve parazit uygulamalarını yaptırın, ileriki aşılarının, iç ve dış parazit uygulamalarının tarihlerini takip edin ya da veteriner hekiminizden günü geldiğinde uyarı mesajı göndermesini rica edin.
BAKIM
Tüylerini gazete üstünde mümkünse furminator ile tarayın. (Bu aletle tararsanız tüylerinin 1 hafta dökülmesini engellemiş olursunuz çünkü dökülen dökülmekte olan tüm tüyleri anında toplar ve neredeyse bir kedi kadar tüy çıkarır; ancak bu ürünün orijinali Türkiye'de pahalıya satılıyor, ebay'den vs. daha ucuza getirtebilirsiniz.) https://youtu.be/asFGpxx67KQ
Furminatore alternatif diğer bir ürünse tüy toplama eldivenidir, bu ürün kedinize hem masaj yapar hem de 5 dk gibi kısa bir sürede tüylerini toplar, tüylerin dökülmesini en az 2-3 gün engellemiş olursunuz, ayrıca daha uygun fiyatlıdır. https://www.youtube.com/watch?v=iq0DLHbs-J4
Tırnaklarını kesmezseniz deri türevi malzemeleriniz zedelenebilir ancak yazın tırnak kesimi yapmayalım, balkona çıkacaklar tırnaklarıyla tutunacaklar. (Yalnız başına balkona çıkmasına izin vermeyin, birlikte çıkın çünkü kuş, sinek, arı vs. görünce hopluyorlar, van kedimi {Pamuk} bu yüzden kaybettim ve hassas bir insansanız, alışmış olduğunuz bir varlığı kaybetmek, onu gömmek çok ağır geliyor.)
Tırnaklarını patilerine (yani etli kısımlara) bastırıp çıkartarak, sadece uzayınca kıvrılan kısmını (pembe kısma kadar) kesiniz çünkü; sırtınıza tırmanmak vs. isterken sizi farketmeden çizebilir.
Kediler halılara hasırlara sürtünmeyi severler, onun için küçük bir halınızı ters çevirip koymalısınız ya da tırmalama tahtası almalısınız.
15 günde bir kedi şampuanıyla KAFASINA SU DÖKMEDEN yıkayınız. (Kış mevsimi hariç)
Kediniz ufaksa yıkamanız kolay olur ve zamanla yıkamanıza, sonrasında da kurutma makinesiyle kurutmanıza (düşük devirde) alışacaktır ancak suya alışkın olmayan yetişkin bir kediyse yalnız başına banyo ya da tırnak kesimi yapmayalım yanınızda başka bir yardımcı arkadaşınız daha olsun çünkü sizi kaçmak isterken fazlaca çizebilir üstesinden gelemeyebilirsiniz. Sonuç olarak kediler suyu sevmezler. (Peki yüzmeyi seven bazı van kedileri ??? istisnalar kaideyi bozmaz ☺)
Olmasa daha güzel olur ancak kediniz çok korkacaksa bu daha kötü olacağı için bakım esnasında mayıştırma spreyi (sakinleştirici catnipli sprey) kullanabilirsiniz.
Kulaklarının içi kirlenecektir kediniz de rahatsız olur, tırnaklarını çıkarıp kaşımaya başlarlar ve bu kedinizin kulaklarına zarar vermesine sebep olur, parmağınızın etli kısmıyla kulağının içini temizleyiniz.
Bazı kedilerin göz akıntıları kırmızı, kahverengi olur bu fıtridir korkmayınız. Çapak temizleme işlemini çaylı peçete ile yapabilirsiniz.
Kediler krem yalamayı seviyorlar. Yani hem kediniz rahatsız olmuyor hem de güzel kokuyor, kedinizin her yerine günlük olarak parfümlü krem sürebilirsiniz.
HATIRLATMA!
Bizler farkında olmadan kedi tüyü yutsak da (ki ağzınıza gelen tüyleri hissederseniz bu durum nadir olur) boğazımızda birikmez, dışkı ile atarız ancak kediler böyle değildir, tuvalet bölgeleri de dahil sürekli yalanırlar ve bizden farklı olarak tüyler boğazlarında birikir, kusabilirler tüylerini tarayarak dökülme olayının büyük bir bölümünü ortadan kaldırabileceğinizi söylemiştim taramayı unutmayalım ki çok tüy yalamak zorunda kalmasınlar, kusmasınlar, siz de küçük de olsa tüylü kusmuk temizlemek zorunda kalmayın.
Kediler bilindiği üzere, sizin gibi sabah akşam dişlerini fırçalayamaz ☺ ama onlar da ferahlık duysun siz de severken güzel koku alın diye bir formül geliştirdim, ben rocco strip ağızda eriyen çok ince şeffaf şekerler var, tadı yoğun olmayanlardan yarıya bölüp ağzına sokup çenesini kapatıyorum biraz bekliyorum (Ağzında erisin tükürmesin diye) ağzı fırçalanmış gibi kokuyor, bu arada veterinerlikte diş bakımını da yaptırabilirsiniz
Kedimize onlara özel üretilmiş olmadıktan sonra parfüm sıkmayalım, derilerine uygun pH lar bizimkinden farklıdır, yaralar oluşabilir, ayrıca kediler spreyden çok korkarlar, krem sürerken doğal olanları ve sadece tüylerine sürmeniz, derisine temas ettirmemeniz tedbir açısından en güzeli olur.
TÜYLER
Kediler mevsim geçişlerinde çok miktarda tüy dökerler, bu yüzden vakti gelmeden özellikle uzun tüylü bir kediniz varsa (örneğin Ankara kedisi) kıllarını kırptırmalısınız ya da long hair furminatorle daha sık taramalısınız.
Yine de bu devrede eşyalarınız üzerinde ufak tefek tüyler görürseniz tüy toplayıcı rulo ile toplamalı (Scotch brite roller iyidir) ve süpürmeden önce halılarınızı halı tarağı ile taramalısınız.
1.Aşılı değilse
*Sadece tüylerinin cinsel bölgenize yapışmamasına uzmanlar dikkat çeker, iç çamaşırlarınızı kontrol ederek giymeniz, banyonuzda kedinizi yıkadığınız kabı ve alanı yıkamanız, onlar siz görmeden her yeri gezer her ihtimale karsı küveti de yıkamanız, banyo kapısını kapalı tutmanız önlem alma konusunda yeterli olacaktır. (KEDİNİZ AŞILI İSE BU ÖNLEMLERE DE GEREK YOKTUR)
*Üzerinize yapışan tüyleri yemekten önce rollonlayınız (tüy toplayıcı rulo), ellerinize dikkatle bakınız ya da yıkayınız (Kediniz aşılı ise bir sorun yok ve ağzınıza nadiren tüy gelse dahi hissedersiniz yutmazsınız demek istediğim kediniz beyazsa beyaz kıllar görmemek için ve yemekte kıl çıkması hoş olmaz bu yüzden rollonlamanız uygun olacaktır).
*Kediniz omzunuzda yatmak için kulağınıza sürtünebilir omzunuzda yatarsa kulağınızı kontrol etmelisiniz ki tüy yapışmasın.
2.Vücudunda tümör oluşur kedi alma diyorlar
Kedilerin tüyleri ciğerlere yapışmaz, herhangi bir tüyden farkı yoktur, vücutta birikmez, tüyler topaklandı tümör oluştu inanışı yanlıştır, tümörü hasta kedilerden nadiren insan vücuduna geçen ve üreyen bir mikrop oluşturur, bu da aşılanmış sağlıklı bir kedi için söz konusu değildir.
YEMEK
Ufacık ağızları vardır, dişleri minik ve çok seyrektir, olmayan dişleri ile sizin bi lokmada yediğinizi 5 dakka uğraşır yer ,yeme yedirme sorunu yaşamazsınız onlara özel bahşedilmiş taraklı bir dilleri vardır, yemekte de zorlanmazlar ancak ne vereyim diyorsanız:
Aylık kuru mamasını ya da konservesini içeriğine bakarak alabilirsiniz (İçine domuz mâmülleri koyabiliyorlar, hayvanlara haram değil; ancak huy değişimi yapabilir.)
Migros'taki Süper cat i çok severler, Bonacibo, Pro plan, Hill's, Whiskas, Science plan kedilerce çok tercih edilir.(Royal caninden hiç bahsetmiyorum ☺ bakabilirsiniz ekşi sözlük)
ASLEN BUNLARA ALIŞTIRMADAN YEDİĞİNİZDEN YEDİRMENİZ DAHA GÜZEL OLUR. Ekmek, süt, yoğurt, suyunu, yumurtasını eksik etmeden alıştırmanız arada pişmis salam, sosis, baharatsız sucuk, ciğer, diğer kırmızı etler, tavuk, balık yedirmeniz en güzeli olur.(Kesinlikle çiğ et yedirmeyiniz bakteri oluşturur, kediniz ve siz mikrop kaparsınız.)
Kediler çok hassastır, yemediği yiyecekler çok sevdiği yiyecekler mutlaka olacaktır, mesela ben bir kedime kıyma ya da ciğer yediremiyorum kırmızı ete alerjisi var kusuyor etlerden tavuk seviyor, diğeri de tam tersi yemediği şey yok. Bazı kediler ufaktan almadığınız için alışmadığı şeyleri yemezler ağzına zorla sokun tadını öğrensinler öyle yiyorlar. Tuvaletini yapamadığında annem zorla yoğurt verdi, sadece kokladığı ağzına sürmediği şeyi hayvancağız sonra gitti bol bol yedi. Şekerli şeyler kesinlikle yedirmeyelim gözlerine zarar verir. Evden koymayacağım kolaylık olsun pratik olsun derseniz kuru/yaş mama alabilirsiniz, vitamin eksikliği de böylece yaşamazlar. Ancak en pratiği, kediniz alışmamış olabilir bu nedenle baharatsız etler, ciğer, tavuk ciğeri ya da bütün tavuğu önceden yıkayıp, haşlayıp, soğutmak sonra buzluğa koymak ve belirlediğiniz her gün bir parça bu etlerden sıcak suda eritip vermek, çok severek tüketiyorlar. Önceden ısıl işlem görmüş ve dondurulmuş olarak satılan gıdalar için de aynısını yapabilirsiniz ancak onlar çoğunlukla baharatlı olduğu için kediniz sevmeyebilir ancak baharatsız olanlardan tercih edebilir bu şekilde de sadece sıcak suda eritip verebilirsiniz.
BİR SIR, KEDİNİZ YEMİYORSA SİZ DE YEMEMELİSİNİZ MUHAKKAK BİR ŞEYİ ZARARLIDIR. (Bariz faydası olan bir şeyse yersiniz, belki kediniz sadece o yiyeceğe alışkın olmadığı için yemiyordur, ama genelde kediler sağlıklı sağlıksız ayırt edebildikleri için yemezler. Hep koklar ve anlarlar, doğala yönelirler, örneğin; önüne market yoğurdunu ve köy yoğurdunu koysanız köy yoğurdunu tercih ederler, önceden yoğurt yemeyen bir kedinin nasıl iştahla köy yoğurdu yediğini, süt içmeyen buna alışkın olmayan bir kedinin nasıl köy sütü içtiğini ya da koyun etini sosisten daha iştahlı yediklerini gözlemlediğim zamanlar oldu, veteriner hekimler de çeşitli mamalar üzerinde bunu çoğu zaman deneyimlerler ve görürler hatta bazen satışlarında deneme maması verirler, siz de kedinizin doğal olanı ya da en iyisini tercih ettiğini göreceksiniz..)
Önceden kısırlaştırılmış bir kediniz var ise, onu kısırlaştırılmış kedi maması ile beslemeniz gerekiyor çünkü kısırlaştırılan kediler fazlaca kilo alabiliyor ve kısırlaştırma işlemi sonrası diyet mamalarla beslenmezlerse böbrek hastalıklarına yakalanabiliyorlar.
Yemek konusunda son olarak şunları söyleyebilirim, kedinize sürekli et türü yiyeceklere ya da içeriği sadece et olan mamalara alıştırmamalısınız yoksa hep onu isteyecektir başka bir şey verdiğinizde grev yapacak et verene kadar başka bir şey yemeyecektir, her türlü gıdadan beslenebilmesi için tek yönlü beslememenizi tavsiye ederim. Yardım konusunda da dengeli olmak, mümkünse evcil hayvanınıza verdiğiniz değerle birlikte, aç ve yardıma muhtaç olan en değerli varlıkları insanları da unutmamanızı dilerim.
TUVALET
Öncelikle bir tuvalet kabı almalısınız, aldığınız kabın da etrafa kum sıçramayacak şekilde yükseltili ve derin olmasına dikkat etmelisiniz. (https://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/moderna-4-katli-elekli-kedi-tuvaleti-367786734?pkw=&pmt=&sc_gcsp=gg&ggmktg=PaidSearch*PLA*232251087*22324008927*58375859247*%7btype%7d*367786734*aud-393702509967:pla-374125613709&gclid=EAIaIQobChMIqOTEzLCS3QIVV-J3Ch05KwidEAYYAiABEgKoG_D_BwE&gclsrc=aw.ds&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0)
Sonrasında ise aylık kumunu (Migrostan ya da netten alabilirsiniz, koku hapseden, ince taneli kolay topaklanan kokulu MIRMIR kedi kumu ideal, bu kumlar özel kumlardır kediniz tuvaletini yaptıktan sonra hemen topaklanırlar, kolayca süzgeçli kürekle ya da varsa kaba özel eleğiyle alırsınız ve 5 lt lik bir paket bir kediye bir ay gider. Van Cat kumlar da kullanımı güzel kumlardandır.)
Tuvaletin girişine kabını koyun, sizin gibi tuvalete gidip yapmasını hayretle izleyin, bir de koku bırakmamak için koklaya koklaya üstünü kapatırlar, yani çok titiz, temiz yaparlar sonra da yalanırlar.
Kumunu sabah akşam temizleyiniz kediler hassastır pis yani dolu kuma yapmazlar tuvaletlerini tutarlar yazık olur. (Kum temizleme işleminden sonra tuvaletimize oda parfümü ya da özel üretilmiş spreyler sıkmayı ihmal etmeyelim evdekiler rahatsız olmasın.)
Kum temizleme işlemini bir aydan sonra toptan yapmalısınız, bunun için en başta kaba kum torbası geçirmelisiniz, unutmayalım. (https://urun.n11.com/kedi-tuvaleti/koroplast-tekli-kedi-kumu-torbasi-P256426490?cid=604001&gclid=Cj0KCQjwn4ncBRCaARIsAFD5-gVSxbCVXf3GrweECv2CcuUtGIqhl6ZyvnrIeDIbjurQEcQJ96tQ5csaAvFWEALw_wcB&gclsrc=aw.ds)
Tuvaletini yapabiliyor mu takibi önemlidir. Kedinizin tuvaletini yapamadığı zamanlar yani kabızlık sorunu vs. olursa veterinerde buna yönelik haplar var (3-5tl) evimizde bulundurmamız iyi olur.
Tuvalet bölgesine de arada bakınız tenya vs. varsa dışarı çıkacaktır, meselâ benim kedim sürekli kusuyordu ve başlangıçta sebebini merak ediyordum, önceden dışarıda çöplerden beslendiği için tenyalar kedimin bağırsaklarını bozmuş fark edemedim. (Aşı olur olmaz geçer.)
TAŞIMA GEZDİRME
Kediniz dışarıya hiç çıkmamış bir ev kedisi ise onunla yolculuk yapabilmek için veterinerden mayıştırıcı şırınga almanız gerekecek çünkü sürekli titrer, dilini dışarı çıkarır yıpranır (Hayvanlara da antidepresan veriyorlar),
Kısa mesafelerde götürmenizden fazla etkilenmezler iç dış parazit uygulamaları ya da aşıları için 3 ayda bir zaten çıkartmanız gerekecek, ona aşı sonrası rahat edebileceği kedi taşıma çantası ya da sepeti almalısınız.
Kediler mükemmel bir özellik, *his ve navigasyon aracı gibidirler okyanus yolculuğunda bir gemide kaybolmuş bir kedi arada ülkeler olmasına rağmen evine dönmüştür, bu durumun, kedilerin bu özelliklerinden dolayı olduğu da düşünülür, haberi okuyabilirsiniz. (Bu özellikler normal şartlarda çokça gözlemniş ve varlığı görülmüştür; bu örnekle ise sadece ileri boyutları olabileceğini de göstermek istedim, kesinlik payı tabii ki olmayabilir.)
Ancak apartman dairesinde yaşıyorsanız ve kediniz kaçtıysa (Kediler çok nadir kaçar, rahatı bulmuştur gitmezler) ancak diyelim ki bir karışıklık oldu farkında olmadan dışarıyı evi zannetti çıkıverdi, kızgınlık dönemine girdi ya da yeni aldınız ilk günler alışamadı kaçtı olsun bundan zarar görmemek için öncelikle kedinizi komşularınıza tanıtınız, ya çip taktırınız ya da adresinizin numaranızın ve isminizin bulunduğu bir tüp, bir künyesi, en güzeli bir gps cihazı boynunda mutlaka olsun, almalısınız.
Kedinizi kafeslerde hapsetmek istemiyor ya da kucağınızda kaçma tehlikesi olmadan taşımak bahçelerde gezdirmek istiyorsanız, giyilebilen göğüs tasmasından alabilirsiniz, giyilebildiği için diğer gezdirme tasmaları gibi kedinizi çokça rahatsız etmez, pratiktir ve tutma ipleri de uzundur, rahatça gezdirirsiniz. https://www.petlebi.com/kedi-urunleri/trixie-kedi-gogus-tasma-seti-24-42cm-kirmizi.html?gclid=CI7nxKqlj9ECFYIcGwoda2kBgA
KEDİ GÜVENLİĞİ (DEMİR AĞ ÖRGÜ SİSTEMİ)
Kapı pencere havalandırmalarını kış aylarında kedinizi odadan çıkartarak yapabilirsiniz; ancak yaz aylarında kapı ve pencerenin sürekli açık olmasına ihtiyaç duyuluyor bu yüzden kedinizi bulunduğunuz odadan daimi çıkarmanız gerekecek, o da yalnız kalmak istemeyecek kapı arkasından miyavlayacak. Kedinizi yanınıza almak zorunda kalacaksınız ancak bu sefer de sürekli takibini yapmanız pencereden, balkondan düşerse diye korku içinde yaşamanız sizi yoracak.
Sık kullandığınız alanlara kedi güvenlik ağı yaptırmalısınız (Özellikle çok katlı bir apartmanda oturuyorsanız) ancak bu güvenlikleri yapan şirketler pahalıya yapıyorlar, sanayiden çok daha ucuza mâl edebilirsiniz (camekan balkonunuz varsa balkon için bir önlem almanıza gerek kalmamış demektir.)
KIZGINLIK
Ya atlar ölür ya da kaçar:
Kediler genelde belirli bir kiloya ulaşınca kızgınlığa girerler bu 4-6-10 gün süren bir süreçtir Kızgınlık ergenliğe giren ya da henüz küçük olsa da fazlaca kilo alan kedilerde görülür. Meselâ 5-6 aylık bir kedi fazla kilolu ise yaşça küçük olsa da ergenliğe girebilir tabii ki ergenlik de beraberinde kızgınlık sıkıntısını getirecektir.
Kısır olmayan ergenliğe ulaşmış kediler kızgınlığa girer ve kızgınlık halinde sıkıntıdan ya balkondan camdan atlar ölür ya da eş bulmak için kapıdan kaçar sokaklara düşer, kedinizi kaybetmek istemezsiniz bu yüzden bu durumu kontrol altına almalısınız.
Peki ne yapacağım?
Kızgınlık iki şekilde önlenir. Kısırlaştırarak ya da östrusu önleyici/hormon takviyesi ilaçlar kullanarak. Kısırlaştırmak uygun görülmüyor ancak ilaca kabul veriliyor, bu yüzden ben sadece ilaç verme konusuna değineceğim.
Kediler genelde 7-10 aylıkken kızgınlığa girerler (sıcak ev ortamı her an kızgınlığa müsaittir, havalar ısınmış gibi etki yapar) kediniz bu olgunluğa geldiğinde (dişi kedi) on günde bir kez şu ilaçlardan birinden, östrusu önleme amaçlı olarak vermeniz gerekiyor (Perlutex, tarlusal) bu ilaçlardan Tarlusal 5-10 tldir eczanede satılır ve içinde 12 tablet bulunur, kedinize 4 ay yeter; ancak kediniz kızgınlık dönemine girdiyse fayda etmez östrusu durdurmaz.
Kızgınlık önlemleri kedi besleyecekler için önemli, o zamanlar bir bilgimiz olmadığı ve Paşa,İpek bebekleri olup 5 tane olduğu için, bebekler büyüdükten sonra, onların da daha rahat edeceğini düşünerek, bahçeli evi olan hayvansever bir aileye bırakmak zorunda kaldık; yani, onlardan üzülerek ayrılmak zorunda kaldım.
Şu an baktığım kedim Bulut önceki sahibi tarafından kısırlaştırılmış bir kedi ve öncesinde baktığım erkek kediler zamanında da kızgınlık ile ilgili pek bilgim yoktu ve bir işlem yapmadım. Bu yüzden erkek kedilere dair ilaç kullanımı nasıl pek bilmiyorum ama sanırım hormon iğnesi yapılıyormuş, veteriner hekimden öğrenebilirsiniz.
(Bu arada veterinerliğe gittiğinizde veteriner hekim, kedinizi kısırlaştırtmanız için sizi ikna etmeye çalışacak çeşitli faydalar öne sürecek, çoğalmasını önlemek, ömrünü uzatmak vs lütfen siz kedinizin kısırlaştırılması taraftarı olmayın. Şöyle bir açıklama yapılıyor: Biz açıkça göremiyoruz ancak bu alemde büyük bir döngü var, o varlığa o fonksiyonu koyan ve daha nicesini yaratacak olan bilerek yaratıyor, başıboş bırakmıyor, her birinin yiyeceğini de teker teker gönderiyor, doğasına uygun koşulları normalde hazırlıyor, biz hayvanlara yardımcı olmaya çalışsak da onu var eden kadar bir merhamet gösteremeyiz, perdenin arkasında dönen işlere O'nun işine karışmamalısınız hiç bunları düşünmüyorsanız bile evde kedi bakmak sırf kendi keyfimiz için o kedinin bir fonksiyonunu ortadan kaldırmak, yaşam boyu onu kısıtlamak, onu o özelliğinden tamamen mahrum etmek değildir, hiçbir yaratılan organ lüzumsuz yaratılmaz ve dinimiz hiçbir yaratılmış canlının azalarıyla oynamamıza -hayvanın doğrudan bize zarar verme durumu oluşmadıkça- izin vermez.)
Kızgınlık çok sıkıntılı bir süreçtir kediniz çiftleşemediğinden 1 hafta 10 gün kadar kızgınlık belirtileri gösterir, acıklı bir şekilde gün boyu miyavlar, özellikle kapılara gidip avazı çıktığı kadar bağırır, sizi oldukça rahatsız eder, sıkıntıdan sürekli yerlerde yuvarlanır, dişi kediyse sürekli poposunu havaya kaldırır, erkek kediyse pis bir koku etrafa bırakır (İdrar püskürtme) sıkıntıdan iştahları kapanır, çok az yer sürekli acı çekerler, 10 gün aralıksız haline üzülürsünüz, kısacası kediniz ve siz çok yıpranırsınız. Bu yüzden bu ilaçları kızgınlığa girmeye mahal vermeyecek şekilde aksatmadan vermelisiniz. İlaçların oluşturduğu kanser riskine karşı da senede bir çiftleştirmeniz, yavrularını sahiplendirmeniz en güzeli olur.
İlaç nasıl verilir?
Ağzını açın, ilacı dilinin üzerine değil, boğazına koyun ve parmağınızla ittirin (yani ilacı ısıramasın ya da tüküremesin) .
Lütfen müstakil bir evde yaşıyorsanız dışarı salıp, ihtiyacını görsün gelsin demeyin, ev kedisi ev ortamına alışkın olduğu ve mikroplardan muhafazalı yaşadığı için dışarıdaki kedilerden mikrop kapıyor bu sebeple kurtarılamayan ve ölen okuduğum ne yazık ki çok kedi var, hem kediniz kaybolabilir, özel bir ırksa çalınabilir vs.
Hiç bunlarla uğraşmak istemiyorsanız artık olmuş olan, önceden kısırlaştırılmış kedi ilanlarını arayın ama lütfen ne kadar faydalı da dense asla siz kısırlaştırtmayın. (https://youtu.be/BXWogTkXGEU).
ARKADAŞ BULMA
Kedinize alıştınız, yavrucak da sürekli çöplerden yemek aramaktan kurtuldu, huzur içinde sıcacık evinde tertemiz uyuyor, zaten kendisi de küçük, alan sıkıntısı da *sair zamanlarda çekmiyor ancak yalnızlık Allah'a mahsus siz ne kadar sevseniz de bir kedi değilsiniz, ona hoplayıp zıplayıp birlikte yiyip içeceği, aynı kuma tuvalet yapacağı, kendini yalatıp temizleteceği bir arkadaş bulunuz, çift gezen kediler çok şirin olurlar.
*Kediler birbirine kolay alışamayabilir, en az 1 ay sabrediniz.
KEDİM HAMİLE
Kedilerin hamilelik dönemi başlı başına bir konu, sayfalarca sürebilir şimdilik sadece bunu yazmamış olayım. Aslında kedimizin doğum yaptığı sıralar ben fazlasıyla rahatsızdım yavrularla vs pek ilgilenemedim kedilerime daha çok ailem baktı; ancak şunu söyleyebilirim 3 temel şeye dikkat ediliyor.
1.Hamile kedi bakımı 2.Doğuma hazırlık ve 3.Doğum sonrası anne ve yavru bakımı (bir gün ihtiyaç olursa bu konularla ilgili bilgilendirme yazılarını okuyabilirsiniz.)
(Kediler kendi kendine doğumlarını rahatlıkla gerçekleştirirler ancak doğumdan önce ve sonra yavrularına en iyi şartları sağlamak için her türlü arayışa geçiyorlar bu yüzden doğum işlemine hazırlanmak, onlara yardımcı olmak gerekiyor.)
KEDİ BAKIMI İÇİN TEMEL GEREKENLER
Bir defaya mahsus ya da uzun süreli alınanlar:
Taşıma sepeti/çantası
Tuvalet set (tuvalet kabı, temizleme küreği, toptan değişim poşeti, koku önleyici spreyler, tercihen ağız maskesi-eldiven)
Kedi tarağı ve halı tarağı
Tırnak makası (insanlar için üretilmiş büyük boy tırnak makası da olur), Özel üretim şampuan,
Mama kabı 3 adet (kuru mama, içecek, ıslak mama için) ve ağız bakım spreyi
Oyuncak (catnipli oyuncaklar fare balık,ip,küçük toplar,lazer,kalem,silgi,toka...)
Tırmalama tahtası ya da sütunu
Boyun tasması ve isim tüpü / Takip cihazı (Kedilere enjekte edilen pirinç takip mikroçiplerinin artık Türkiye'de de yaptırılması zorunlu hale getirildi. 2018)
Kedi yatağı ve bebek battaniyesi
Sık Tükenenler:
Mama(kuru-ıslak mama ciğer, tavuk, balık, süt, yumurta...)
Topaklanan ince kum (Mırmır/Van Cat kedi kumu)
Tüy toplayıcı rulo ya da bildiğimiz rulo bant
Östrus önleyici ilaç (perlutex ya da tarlusal) / hormon iğnesi
NOT:Tarlusal eczanede satılıyor.
KEDİ BAKIMI İÇİN ÖNCELİK OLMAYANLAR
Kedi spor aleti (Cat exercize wheel, sanayide de yaptırılabilir)
Kalorifer hamağı, sandalye hamağı
Köşk evler
Catnip
Kedi çimi
Ekstra kedi oyuncakları (ipli oltalar, tüneller, oyun alanları, oyun eldiveni, özel üretim makineler…)
As seen on tv ürünleri https://www.youtube.com/results?search_query=as+seen+on+tv+cat+
Kedi ödülleri
Kulak göz ağız losyonu (mikrop durumu yoksa, temiz nemli bir mendil de yeterli olacaktır)
Parmak diş fırçası (veterinerlikteki bakım daha kapsamlı)
Kuru şampuan
Kıl topaklanma önleyici malt (düzenli taramalarla tüy kusmaları önlenir)
Vitamin ekstratları (mamalar büyük oranda karşılıyor)
Furminator
Kıl toplayıcı eldiven
Sticky buddy kıl toplayıcı (pek memnun kalmadık, 2-3 kullanımdan sonra çöp)
ÖZETLE KEDİ BAKIMI (temel olarak sadece 4 adım)
Sağlık karnesi, kızgınlık ilacı
Yıkama-tarama, tırnak kesimi,
Mama, içecek verme
Kum temizleme
Bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek var kedi okşamak mırıltılarını dinlemek her insanı sakinleştiriyor, vücut sistemlerini bu rahatlama düzene sokuyor, kedi mırıltıları psikolojik rahatlama, dinginlik, huzur sağlıyor, bu özelliklerini biliyor sanırım bir bayan, kedi bakmanın değerini biliyor olsa gerek netteki bir yorumunda kuşaklarca kedi baktıklarını bunun ailede bir alışkanlık olduğunu, uzun yaşayan büyükleri olduğunu, tüylerinin hiçbir zarar vermediğini yazmış. Ailesinde kuşaklarca hiçbir sıkıntı olmamış, defalarca kedi baktım ancak hiçbir zararını görmedim. Aslında bu yazdıklarım sadece bilgi, hadislere konu olan bir şeyin üzerinde düşünmenin gereksiz olduğunu inananlar olarak biliyoruz.
En çok hadis nakleden sahabe Hz. Ebû Hureyre ve kediler... http://www.halisece.com/sorulara-cevaplar/919-islam-da-kedinin-yeri-hukmu-ve-ebu-hureyre-r-a.html
Kısacası kedi deyip geçmeyin ☺
Bazı hoşuma giden, çeken sözlerle yazımı sonlandırıyorum.
***KediIer seçiImiş arkadaşIardır. Norman Corwin
***Hayatın sıkıntısından üç şeyIe uzakIaşabiIirsiniz: Müzik, kitap ve kediIer. Albert Schweitzer
***En iyi arkadaşIarımız hayvanIardır, ne soru sorarIar, ne de kusur, kabahat buIurIar. George EIIiot
***Küçük tüyIü yaramazIar yaInızca bütün duyguIarınızı boşaIttığınız derin, çok derin kuyuIardır. Bruce SchimmeI
***Bir kedinin dostIuğu tonIarca iIaçtan çok daha şifaIıdır. Enzo Jannacci
***Ben dört kedi yaşındayım. Yaşamımı, birbirIerinin yerine geIen ama asIa birbirIerinin yerini aImayan dostIarımIa öIçüyorum. Irving Towsend
***Merhamet insanlık madeninin en kıymetli cevheridir. Sıtkı Aslanhan
***Evet, hazin mırmırlarını dikkatle dinlesen, “Yâ Rahîm, Yâ Rahîm” çektiklerini anlarsın! Bediüzzaman Said Nursi
NOT: Yazılanlar uzun gözüküyor olabilir ama pratiğe dökülünce her biri basit uygulamalardır, ben dahi çok fazla dışarı çıkamadığım hasta bir dönemimde onlarla tanıştım, zor olsaydı ben bakamazdım yani zamanınızı almaz ve bir zorluğu yok endişe etmeyin, hem sevgi karşılıksız fedâkârlıktır değil mi?
Hepimize sağlıklı, mutlu, huzurlu, başarılı bir ömür diliyorum, hoşça kalın..